Negatieve rente

Vanaf 1 juli 2021 brengen (nagenoeg) alle banken negatieve rente in rekening over het meerdere boven een (positief) saldo vanaf € 100.000. Dat geldt ook voor de saldi op boedelrekeningen. Die (negatieve) rente valt onder algemene faillissementskosten en moet dan ook als zodanig worden verantwoord.

Waarom die negatieve rente niet, zoals wel gebeurt, (negatief) verantwoorden onder Vrij actief, Bankrente? 
Antwoord: Het is in strijd met de wet- en regelgeving, want het beïnvloedt op de hoogte van de omslag van de algemene faillissmentskosten en derhalve de hoogte van de uitkering aan crediteuren.
Een voorbeeld ter illustratie:
Stel dat het gerealiseerde actief 100 bedraagt en de algemene faillissementskosten zijn 50, waaronder een negatieve rente van 5. De omslag van de algemene faillissementskosten is dan gelijk aan 50/100=0,5. Zou het bedrag van de negatieve rente zijn verantwoord onder Vrij actief, Bankrente, dan zou het gerealiseerde actief 95 zijn en de algemene faillissementskosten 45. In dat geval is de omslag van de algemene faillissementskosten 45/95=0,473.

SFVonline maakt elke insolventie simpel Win tijd, bespaar kosten, en stop met het handmatig invullen van Excel-sheets voor het afwikkelen van faillisementen. Met SFVonline heb je binnen één klik een Standaard Financieel Verslag. Registreer direct